Eduskunta on tehnyt muutama kuukausi sitten päätöksen, että kaikille alle 2000 euron pikavipeille/lainoille tullaan asettamaan korkokatto viimeistään alkukesään mennessä tai aikaisintaan loppukeväästä. Tällä hetkellä monien pikavippifirmojen pienemmissä vipeissä voi olla jopa tuhansien prosenttien vuosikorko ja se jos joku herättääkin närää kansassa. Korkokaton asettaminen tarkoittaa sitä, että tämän jälkeen mikään alle 2000 euron laina ei saa enää ylittää viitekorko + 50 prosenttiyksikön todellista vuosikorkoa ja tämä tulee koskemaan myös 1000e vippejä.
Tämä tulee muuttamaan koko pikalainakonseptia radikaalista ja monet uumoilevat sen tarjonnan loppuvan kokonaan. Pikavippien myöntäminen ei muutoksien voimaan astuessa ole enää kannattavaa, sillä kate painuu niin alhaalle, että kukaan tuskin haluaa enää myöntää pikalainaa sellaisessa muodossaan. Eduskunta saa vihdoinkin siis tahtonsa perille ja pitkään puhuttu täyskielto tai sen aikaan saama efekti saadaan myös korkokaton asettamisen ansiosta. Myös kaikki tekstiviestikulut tullaan kieltämään, joten sitäkään kautta ei enää ylimääräisiä roposia luottofirmoille irtoa.
Pikavippien korkokatto saattaa lisätä kulutusluottofirmojen määrää reippaasti
Tämä on vain spekulointia, mutta korkokaton astuessa voimaan, luultavasti moni pikalainaa myöntävä yhtiö lähtee tarjoamaan pikavippien sijasta suurempia pikavippejä ja kulutusluottoja. Pikavippiä tullaan myöntämään niin pitkään kuin vain laki sen sallii eli muutoksia on turha odottaa vielä lähipäivinä tai edes kuukausina, mutta sitten kun lakimuutos astuun voimaan, muuttavat monet yhtiöt toimintapaansa. Jatkossa monet saattavat myös soveltaa ja keksiä jotain uusia keinoja lainan myöntämiselle. Luottokortteja melko varmasti tullaan ainakin tarjoamaan joidenkin yhtiöiden osalta.
Kansan lainan tarve ei ole katoamassa mihinkään ja lama kyllä pitää huolen, että lainat ja kulutusluotot menevät kaupaksi kuin häkä eli luottofirmoilla ei pitäisi olla minkäänlaisia ongelmia. Pääomaa kuitenkin tarvitaan enemmän, joka tulee karsimaan ainakin pienimmän luokan vippifirmat pois taistosta. Vippiyhtiöitä on kuitenkin tällä hetkellä yli 100, joten kenelläkään ei pitäisi olla mitänä hätää sen suhteen, etteikö tarjonta vastaisi kysyntää. Kulutusluottoyhtiöiden määrä siis mitä luultavammin nousee ja kilpailu alalla kiristyy, joka saattaa näkyä hintojen pudotuksina ja lainaehdot ovat melko varmasti vielä entistä paremmat. Kuluttajan kannalta tämä on siis varsin postiivinen juttu.
Viimeksi muokattu: